Zoek

Wat doet VLS voor muziekdocenten?

Door: Allerd van den Bremen, verenigingscoördinator

Muziekdocent zijn is een prachtig vak, maar het brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Als muziekdocent sta je gepassioneerd voor de klas met de wens om ook de volgende generatie te inspireren en motiveren. Maar soms kom je situaties tegen waarin je wat extra hulp of ondersteuning kunt gebruiken. Dat is waar wij in beeld komen. Wij zijn dé vakbond en vakvereniging voor muziekdocenten in het onderwijs en ons doel is om muziekdocenten in Nederland te ondersteunen en te versterken.

Helpdesk muziekonderwijs

Een van de vele manieren waarop we dit doen, is via onze helpdesk. Hier kun je terecht met al je vragen. Of je nu wilt weten of jouw muzieklokaal aan alle eisen voldoet, hulp nodig hebt bij het opzetten van een eindexamen op jouw school, of tips zoekt om je directie te overtuigen van het belang van muziekonderwijs, onze experts staan voor je klaar.

Mentorprogramma voor startende muziekdocenten

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, kan dat soms overweldigend zijn. Daarom koppelen we startende muziekdocenten aan ervaren collega’s die als mentor kunnen fungeren. Dit mentorschap is een geweldige manier om te leren en te groeien in je nieuwe rol.

Inspiratie en lesmateriaal

Onze website staat boordevol praktische tips, boeiende blogs en inspirerende interviews. Als lid ontvang je ook het tijdschrift Kunstzone, en je hebt toegang tot onze hele VLS Lesmateriaal Database, waar je speelstukken, koorarrangementen en andere lessen kunt vinden.

Nascholing en intervisie

We geloven sterk in het delen van kennis en ervaring. Daarom organiseren we nascholingsbijeenkomsten en intervisies waar je collega muziekdocenten kunt ontmoeten en de nieuwste inzichten in muziekonderwijs kunt opdoen. Check onze agenda.

Bijdragen aan eindexamens en belangenbehartiging

Jaarlijks organiseren we eindexamenbijeenkomsten waarop muziekdocenten hun feedback kunnen geven. Deze opmerkingen worden doorgegeven aan de examenmakers van Cito, waardoor de eindexamens elk jaar verbeterd worden. We doen er alles aan om muziekonderwijs naar een hoger niveau te tillen en het de erkenning te geven die het verdient. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nieuw examen: Er staat een nieuw eindexamen muziek voor vmbo/havo/vwo op stapel. Via de VLS kunnen we invloed uitoefenen op de inhoud ervan. Een aantal leden zaten in de commissie voor deze nieuwe structuur, en we organiseren expertmeetings om docenten in het veld de kans te geven om mee te denken.
  • Lobby voor vakdocenten in het basisonderwijs: We pleiten actief voor meer vakdocenten in het basisonderwijs. Lees hier een blog hoe we dat doen.
  • Muziekdocent van het Jaar-uitreiking: In samenwerking met Buma zetten we ons in om meer aandacht te vragen voor muziek in het onderwijs door de verkiezing tot Muziekdocent van het Jaar te ondersteunen.

 

Ondersteuning voor muziekdocenten in loondienst en als zzp’er

Muziekdocenten werken in verschillende hoedanigheden, zowel in loondienst als als zzp’ers. We bieden ondersteuning voor beide groepen, inclusief:

  • Juridische helpdesk: Als je vragen hebt over loononderhandelingen, tarieven als zzp’er of conflicten met je werkgever, kun je terecht bij onze juridische helpdesk.
  • Onderhandelingen en belangenbehartiging: Als lid van de FvOv, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, werken we samen met 12 andere vakverenigingen en hebben we invloed op grote cao-onderhandelingen. Dit betekent dat leden inspraak hebben in deze akkoorden, en dankzij de inzet van de VLS is bijvoorbeeld een loonsverhoging van 10% in het primair en voortgezet onderwijs gerealiseerd.
  • Samenwerking in de Creatieve Coalitie: We zijn trots om lid te zijn van de Creatieve Coalitie, waar we samenwerken met organisaties zoals de Kunstenbond en het LKCA om tariefafspraken voor zzp’ers in de creatieve sector te bevorderen.

 

Bij de VLS geloven we in de kracht van muziekonderwijs en de impact die muziekdocenten hebben op de levens van hun leerlingen. We zullen ons blijven inzetten om jullie te ondersteunen, te versterken en het muziekonderwijs in Nederland te bevorderen. Als muziekdocent hoef je het niet alleen te doen; we zijn er om je te helpen. Samen maken we het verschil.

Word lid van de VLS en sluit je aan bij duizend gepassioneerde muziekdocenten in Nederland. Samen bouwen we aan de toekomst van muziekonderwijs.

Misschien vind je dit ook interessant

Richtlijnen voor een goed muzieklokaal in het voortgezet onderwijs

Sem Tanate tourt door het land met haar afstudeervoorstelling voor Docent Muziek

Arjaan Verheule: “Goede instrumenten in een muzieklokaal zijn net zo essentieel als gasbranders bij natuurkunde”