Helpdesk

VLS helpt jou als lid op veel manieren. Lees hieronder hoe je onze medewerkers persoonlijk kunt bereiken. Daaronder vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over het gebruik maken van korting en je recht op scholing. Zorg er altijd voor dat je gegevens up to date zijn. Je kunt hier je gegevens actualiseren.

Neem contact met ons op

Voor vragen over arbeidsvoorwaarden, jaartaak, ziekte, pensioen en dergelijke staan de Onderwijsvakbondjuristen klaar voor leden van de VLS, een ervaren team van drie specialisten in onderwijs en arbeidsrecht met veel ervaring in de kunstvakken. Zij zijn telefonisch bereikbaar op nummer: 06-16500695. Indien onbereikbaar word je z.s.m. teruggebeld. E-mailen kan naar Remko Littooij.

Alle vragen over muziekonderwijs en zzp-gerelateerde zaken kun je sturen naar: Allerd van den Bremen. Allerd kan ook met je op zoek naar een goede mentor/ coach als je met een nieuwe baan bent begonnen of het eindexamen op je school gaat geven. Tijdens kantooruren is Allerd te bereiken op nummer: 06-42207153. Indien onbereikbaar wordt je z.s.m. teruggebeld.

Korting aanvragen

Er zijn verschillende soorten korting waar je als lid gebruik van kunt maken:

  • Als je in dienst ben in het vo, po, mbo, hbo of via de CAO Kunsteducatie, kun je de contributie elk jaar verrekenen met je eindejaarsuitkering. Dat levert je een korting op van minimaal 37%, zo’n €60,-. Lees hier hoe je dat voor elkaar krijgt en download het formulier.
  • Als zzp’er kun je de contributie als kostenpost opnemen. Dat levert je dezelfde korting op. 
  • Wil je een heel jaar gebruik maken van de verlaagde contributie?
    • Als je minder dan €1.000,- bruto per maand verdient, betaal je €80,- per jaar.
    • Als je tussen de €1.000,- en €1.600,- bruto per maand verdient betaal je €100,- per jaar.
    • Stuur een scan of pdf van een recent salarisformulier(en) (of voor zzp’ers een recente jaarrekening) vóór 1 november naar info@vls-muziekdocenten.nl
  • VLS vindt het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Daarom kun je als lid met korting verzekeringen afsluiten bij OHRA. Niet alleen kun je korting krijgen op je zorgverzekering, maar ook op je auto- of reisverzekering. Lees in de collectieve afspraken met OHRA hoe je daar gebruik van kunt maken. 

Heb ik recht op nascholing?

Scholing als je in het po en vo werkt

Met regelmaat komen er vragen van leden wat de regels zijn wanneer ze naar een studiedag of scholing-bijeenkomst willen komen. Kan dat alleen op een dag dat ze niet ingeroosterd zijn en hoe gaat het met de kosten? Wat in ieder geval belangrijk is: tijdig bij de leidinggevende aankaarten op welke datum je naar een studiedag wilt gaan zodat er gekeken kan worden of een roosterwijziging mogelijk is. Er is voor iedere volledige baan budget beschikbaar voor zelf te kiezen nascholing. Natuurlijk moet je die wel inhoudelijk kunnen verantwoorden en van tevoren goed afspreken. In het po is er €500,- per jaar en in vo €600,- per jaar beschikbaar.

Scholing als je zzp’er bent

De kosten voor cursussen, congressen, seminars en studie zijn voor 80% aftrekbaar van de belasting als je ondernemer bent. De activiteiten moeten wel gerelateerd zijn aan je werkzaamheden. Dus een cursus bodypercussie is aftrekbaar als je muziekdocent bent, maar een cursus yoga niet. De belastingdienst heeft dit overzicht op haar site staan. Voor zzp’ers is er een extra interessante mogelijkheid ontstaan als je een meer langdurige scholing wil volgen. Je krijgt dan een subsidie van 1/3 van de totale kosten met een maximum van €2.000,-. Er wordt wel vanuit gegaan dat een opdrachtgever ook 1/3 bijdraagt en jij het resterende bedrag betaalt. Kijk hier of je in aanmerking komt voor deze PPO.

Vragen over je lidmaatschap?

Het verenigingsjaar loopt van 1 januari t/m 31 december. Het lidmaatschap kan op elk moment ingaan. Opzeggingen moeten schriftelijk drie maanden voor het einde van het verenigingsjaar (dus vóór 1 oktober) plaatsvinden. Opzeggingen worden in behandeling genomen als de contributie voor het lopende kalenderjaar betaald is. Er wordt een bevestiging van de opzegging verstuurd.

Opzeggen kan schriftelijk bij het bureau van de VLS, of per e-mail.
Adres: Bureau VLS, t.a.v. Ineke Kitslaar, Baarzenstraat 19A, 5262 GD Vught. Ineke is telefonisch bereikbaar via 06-10827616.