Zoeken

Wat is een goed tarief voor een zzp’ende muziekdocent?

Wat is een fair pay tarief als je als zzp’ende muziekdocent werkzaam bent?

Reken het uit via deze tool!

De nieuwe rekentool geeft richtlijnen voor eerlijke tarieven voor kunstprofessionals die werkzaam zijn in cultuureducatie en amateurkunst. Of je nu muziekdocent, dirigent, consulent of coach bent, deze tool helpt je om een goed adviestarief te berekenen.

Er komen uiteindelijk twee tarieven uit. Het lage tarief is wat je zou moeten verdienen per gewerkt uur. Gewerkte uren zijn alle uren die je besteed aan de klus. Dus dat gaat ook over voorbereiding van de lessen, het bijwonen van vergaderingen, maar ook de tijd dat je extra aanwezig bent op de klus, om dingen klaar te zetten of na te praten bijvoorbeeld. Al deze uren moet je dus apart rekenen in het geval van het lage tarief. Bij het hoge tarief wordt er geen rekening gehouden met alle bijkomende uren. Dan reken je bijvoorbeeld alleen de uren die je les geeft.

De VLS adviseert om bij elke klus altijd eerst goed te berekenen hoeveel tijd het je in het totaal kost. Daarna maak je een offerte. Neem nooit genoegen met het argument: ‘Al onze docenten krijgen een vast tarief’. Zo werkt het niet. Je bent ondernemer. Jij bepaalt het tarief en je moet altijd kunnen onderhandelen. Je vertelt een loodgieter ook niet wat hij bij jou kan verdienen.

Met dank aan:

Meer achtergrondinformatie over de totstandkoming van deze tarieven vind je hier.

De adviestarieven in de rekentool zijn gebaseerd op de ‘Handreiking Tarieventool voor zelfstandige kunstprofessionals en hun opdrachtgevers. Definitieve versie. November 2023.’

Misschien vind je dit ook interessant

Britt van Santen bezoekt EAS Student Forum in Dublin

John Burger is Muziekdocent van het Jaar 2024

Kunstzone zoekt hoofdredacteur en eindredacteur