Het eindexamen Muziek wordt vernieuwd. De huidige structuur met twee verschillende examens: oude stijl en nieuwe stijl (kunst algemeen) zal verdwijnen. Er komt één eindexamenprogramma Muziek. Voor VLS is het van wezenlijk belang dat bij de invulling van dat programma zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de visie van muziekdocenten in het veld.
VLS is al ongeveer twee jaar in gesprek met leden over het nieuwe eindexamen. Er werden meerdere expertmeetings georganiseerd, er is met veel verschillende muziekdocenten gesproken en leden konden meedenken over een gezamenlijke visie. Dat heeft geleid tot dit document.
In de visie is rekening gehouden met zo veel mogelijk verschillende soorten docenten. Het is daardoor uiteraard niet mogelijk dat iedereen zich op dezelfde manier vertegenwoordigd ziet, maar we zijn echter zeer tevreden met het document wat er ligt. Het weerspiegelt naar onze mening goed wat er in het muziekonderwijs leeft.
Een paar punten:
- Het belangrijkste doel van het vak muziek is dat de leerling diens muzikale referentiekader steeds verder verdiept en uitbreidt.
- De vakpraktijk vormt het hart van het examen.
- De vaktheorie is functioneel en staat in dienst van de vakpraktijk.
- Interdisciplinaire en vakoverstijgende kennis is nodig, maar moet relevant zijn voor een leerling die het vak muziek kiest.
Lees hier het volledige visie document: ’Muziek in een nieuw bovenbouwcurriculum’
Op het moment is een vakvernieuwingscommissie vanuit SLO bezig met het maken van het nieuwe programma. Daarin zitten zeer vakkundige muziekdocenten en curriculumexperts die zich hier tot 2027 mee bezig gaan houden. De VLS heeft een rol in de advieskring. Samen met andere partijen in de sector leveren wij op drie verschillende momenten feedback op de opbrengsten. Als VLS-lid is het mogelijk om in vertrouwen de stukken te ontvangen en feedback te leveren. De eerste feedback-ronde zal plaats vinden tussen 26 januari en +/- 1 maart 2026.
Stuur een mail naar allerd@vls-muziekdocenten.nl als je hier aan mee wilt werken.