Muziek in mondiaal perspectief

Globalisering en diversiteit zijn belangrijke thema’s. Niet alleen in de muziek, maar in alle kunstvakken. Voor muziekdocenten en andere kunstvakdocenten die zich willen verdiepen in ‘Kunst in Mondiaal Perspectief’ organiseert VONKC vier inspirerende middagen op 17 maart, 11 mei, 17 september en 13 oktober. Je kunt je voor elke bijeenkomst apart aanmelden. Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Elke middag bestaat uit twee hoorcolleges van prof. dr. Kitty Zijlmans en een werkcollege waar je op de praktijk ingaat. Het is mogelijk live aanwezig te zijn in Utrecht, maar je kunt ook alleen de hoorcolleges via een livestream volgen. VLS-leden krijgen korting.

KiMP reikt kennis aan om je curriculum te verrijken!

Voorbij de westerse canon! Globalisering en diversiteit zijn belangrijke thema’s. Alle kunstdisciplines hebben elk op specifiek eigen wijze ermee te maken. Dit komt terug in acht actuele thema’s van Kunst in Mondiaal Perspectief (KiMP) die voor alle kunsten en kunstvakken relevant zijn. Disciplinebijeenkomsten gaan daar in 2022-2023 verder op in.

De acht actuele thema’s zijn:

 1. Maken en doen
 2. Affect en agency
 3. Kunst en identiteit (Ik en de Ander)
 4. Engagement
 5. Verhalen vertellen
 6. De band met traditie
 7. Natuur/Cultuur
 8. Wereldbeelden

Lees meer over de thema’s

Waarom KiMP?

KiMP wil inspireren en verrijken, het gevoel geven dingen te leren die interessant en nieuw zijn, urgentie hebben en relevant zijn voor het adequaat kunnen beschouwen, beleven en maken van kunst van nu. Beter in kunnen spelen op diversiteit in de klas, op eventuele verschillende culturele achtergronden en verschillen tussen leerlingen is ook een doel van KiMP. En KiMP biedt bovendien nieuwe mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking binnen de kunstvakken en vakoverstijgend samenwerking met niet-kunstvakken: economie, geschiedenis etcetera!

De cursusopzet

 • Over elk thema gaat een hoorcollege van em. prof. dr. Kitty Zijlmans;
 • In de werkcolleges gaat het erom de in de hoorcolleges opgedane kennis te vertalen in toepassingen voor het onderwijs, dat wil zeggen: hoe verbindingen kunnen worden gelegd met de lesstof in zowel de praktijk- als de theorielessen.
Kitty Zijlmans 08 11 21 foto Marc de Haan 4
em. prof. dr. Kitty Zijlmans, foto Marc de Haan

Doe mee: voor een pluriforme blik op de kunsten

Voel je weer even student die kennis komt halen en geniet van het college. Voel je de ervaren docent die inspiratie opdoet en merk dat je hersenen de kennis haast als vanzelf vertalen naar lessituaties waarin je met de KiMP-handvatten de ruimere blik op de kunsten & de wereld kan duiden.

De doelgroep van KiMP bestaat uit docenten

 • van alle kunstvakken: dans, drama/theater, muziek, film, CKV, beeldende kunst&vormgeving en kunst (algemeen);
 • in met name het VO; andere geïnteresseerde docenten zijn ook van harte welkom!

Even praktisch

Wil je verdiepen in ‘Kunst in Mondiaal Perspectief’? Voor jou en je collega’s organiseert VONKC vier inspirerende (mid)dagen op 17 maart, 11 mei, 17 september en 13 oktober. Je kunt je voor elke bijeenkomst apart aanmelden.
Je gaat zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Elke middag bestaat uit twee hoorcolleges van em. prof. dr. Kitty Zijlmans en een werkcollege waar je met de urgente en relevante kennis aan de slag gaat. Het is mogelijk live aanwezig te zijn in Utrecht, maar je kunt ook alleen de hoorcolleges via een livestream volgen.
VONKC- en VLS-leden krijgen korting.

Meld je hier aan

Foto in header en hieronder (door Kitty Zijlmans): National Visual Arts Museum in Kuala Lumpur, Maleisië, door Azahari Hj Mohd Khalip, ‘Elvis from Sepilok’, 2006-7

Misschien vind je dit ook interessant

Duik met je leerlingen in ‘De Diepte’ van S10

Deel jouw corona ervaringen via deze peiling van OCW

Verslag examenbijeenkomsten 2022