Zoeken

Succesvol beginnen als zzp-muziekdocent: zakelijke essentials

Als beginnend muziekdocent die als zzp’er aan de slag gaat, zijn er enkele essentiële stappen om je nieuwe onderneming op te bouwen en te laten groeien. Hier gaan we in op de belangrijkste aspecten: zakelijke registratie, financiën, marketing, promotie en belastingen.

Zakelijke registratie

Je eerste stap als zzp’er is het registreren van je onderneming. Dit omvat het aanmelden bij de Kamer van Koophandel (KVK) en het kiezen van een geschikte bedrijfsnaam. Nadat je bent ingeschreven bij de KVK mag je officieel facturen sturen.

Financiën

Het beheer van je financiën is van cruciaal belang voor het succes van je onderneming. Open een zakelijke bankrekening om je zakelijke en persoonlijke financiën te scheiden. Houd een gedetailleerde boekhouding bij, inclusief inkomsten en uitgaven. Overweeg het gebruik van boekhoudsoftware om het proces te vereenvoudigen.

Belastingen

Zzp’ers hebben belastingverplichtingen die verschillen van die van werknemers in loondienst. Een paar belangrijke dingen:

Je moet zowel btw (omzetbelasting) afdragen als inkomstenbelasting. Dat zijn twee verschillende dingen die je los van elkaar moet regelen en betalen. Na het inschrijven bij de KVK krijg je automatisch een btw-nummer. Als muziekdocent kom je zeer waarschijnlijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling voor de btw. Dat is in veel gevallen gunstig.

Je wordt niet zo maar ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dat wordt eigenlijk pas voordelig als je meer dan 1225 uur per jaar (+/- 3 dagen per week) aan je onderneming besteedt. Pas dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Maar als je dat doet kan het je misschien wel € 6000,- per jaar aan belasting schelen.

Dit is complexe materie. Neem contact met ons op als je advies wilt over wat in jouw geval het meest verstandig is. Als je affiniteit hebt met cijfers is dit te leren, maar in de meeste gevallen willen muziekdocenten zich op hun eigen kwaliteiten richten. Neem een belastingadviseur die je helpt om je administratie op orde te krijgen. Die helpt je ook om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk aftrekposten hebt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Bepaal je tarief

Vaak heb je te maken met tarieven die je opdrachtgever voor je bepaalt. Eigenlijk is dat heel vreemd. Stel je eens voor dat een loodgieter dat zou doen. Heel vaak liggen die tarieven lager dan ze zouden moeten zijn. Als je als muziekdocent voor een culturele instelling of muziekschool in het primair onderwijs werkt, kun je eens kijken naar de rekentool van digiPACCT. Hierin staan adviestarieven voor verschillend soorten werk als muziekdocent. Bedenk wel, uiteindelijk geeft deze tool je geen rechten, maar het geeft je wel een indicatie waar je in de onderhandeling rekening mee zou kunnen houden.

Onderhandelen

Onderhandelen is een kunst die je kunt leren. De meeste beginnende muziekdocenten zijn hier nog niet zo goed in. Je weet immers nog niet precies hoeveel je waard bent. Het is aan te raden je hier verder in te verdiepen. Hoe beter je weet hoe uniek jouw kwaliteiten zijn en wat anderen verdienen, hoe sterker je zult komen te staan in een onderhandeling.

Het aantrekken van opdrachten vereist een sterke online aanwezigheid. Bouw een professionele website waarop je je diensten, tarieven en contactinformatie vermeldt. Gebruik sociale media om jezelf te promoten en deel video’s van je muzikale vaardigheden en lessen. Netwerken met andere muzikanten en muziekscholen kan ook deuren openen voor nieuwe kansen.

Promotie en groei

Naast het opzetten van je zakelijke basis, is promotie essentieel. Bouw goede relaties op met je opdrachtgevers en vraag om recensies en aanbevelingen. Overweeg het aanbieden van speciale tarieven voor bepaalde doelgroepen, zoals studenten of kinderen. Diversifieer je lesaanbod om een breder publiek aan te trekken.

In de wereld van het zelfstandig ondernemerschap, vooral als muziekdocent, vereisen succes en groei een toewijding aan zowel je muzikale vaardigheden als je zakelijke kennis. Door deze zakelijke esssentials te begrijpen en toe te passen, kun je je kansen op succes vergroten terwijl je je passie voor muziek overdraagt.

Als zzp’er ben je niet alleen muziekdocent, je bent ook ondernemer! Meer weten over een bepaald onderwerp of hulp nodig? Wij staan altijd voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant

Imke Driessen schreef een muziekmethode voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

Arjaan Verheule: “Walgelijk positief”

Burgerschap in muziekonderwijs: 6 aanknopingspunten