Zoeken

Boekrecensie: Bodypercussie – grooven met groepen


Geschreven door: Mariska van der Vaart

Auteurs: Wendy Bonje, Heiko de Jonge, Jeroen Schipper

Bodypercussie, ‘je eigen lichaam gebruiken als slaginstrument’, is volgens de auteurs van het boek voor en van iedereen en van alle tijden. Bodypercussie wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in het muziekonderwijs.  

Dat bodypercussie een volwaardig instrument is wordt duidelijk in het eerste hoofdstuk. Achtergronden en links met dans en drums worden beschreven, maar ook culturele verspreiding en verschillende (didactische) toepassingen. 

Diverse werkvormen
De vervolghoofdstukken geven diverse manieren van het werken met bodypercussie. De opzet van de hoofdstukken is helder en overzichtelijk. In hoofdstuk 3, ‘energizers en spelletjes’ en hoofdstuk 5, ‘bodypercussie creëren’ zie je in een oogopslag hoeveel deelnemers er nodig zijn, wat de groepsleider moet kunnen en wat de doelen zijn van de oefening. Daarna wordt de activiteit kort en bondig beschreven. 

Het notatiesysteem van de bodypercussie is slim uitgedacht en heel duidelijk. Het maakt dat je dit boek tijdens de les ook makkelijk even pakt om er iets uit te gaan doen. De verschillende soorten energizers zijn snel toe te passen en geven een mooie energie in de groep.
In hoofdstuk 4 staan verschillende ritmes passend bij verschillende muziekstijlen, zoals hiphop, blues, reggae, enzovoorts. Hierbij worden verschillende voorbeelden gegeven, zodat je mee kunt spelen. Dat werkt motiverend voor de leerlingen.
Bij verschillende liedjes zijn de begeleidingsritmes helemaal uitgewerkt.
In hoofdstuk 5 staan verschillende werkvormen om met leerlingen bodysoundcomposities te maken. Deze opdrachten zijn talig en hebben een vertaalslag nodig voor je eigen lessen, maar de ideeën zijn divers en bruikbaar.
Voor mensen met minder muzikale ervaring wordt eerst kort de muziektheorie toegelicht. De filmpjes die bij de energizers en spelletjes horen zijn voor hen heel bruikbaar. In de filmpjes bij de ritmes is er geen opbouw in het aanleren van het ritme. Als je minder muzikale ervaring hebt (bijvoorbeeld als groepsleerkracht) is het wellicht lastig om dit ritme vanaf het filmpje te leren. 

Stimulerend, muzikaal en inspirerend
Het laatste gedeelte van het boek besteed aandacht aan de vaardigheden van de groepsleider. Dit is een pluspunt, omdat niet alleen deelnemers worden uitgedaagd door de opdrachten, maar ook de groepsleider. Speciale technieken worden behandeld en bronnen voor inspiratie zijn beschreven. Hierdoor wordt de groepsleider gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen. 

Kortom: dit boek zorgt voor veel speelplezier in de les. Het is overzichtelijk, divers, muzikaal en inspirerend.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Arjaan Verheule: “Protestlied”

Interview met John Burger: “Wij geven muziekonderwijs op een manier die leerlingen echt in beweging brengt”

Burgerschap in muziekonderwijs: 6 aanknopingspunten