Zoeken

VLS leden akkoord met nieuwe cao voortgezet onderwijs

Leden van VLS hebben ingestemd met het bereikte onderhandelaarsakkoord voor de cao in het voortgezet onderwijs. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij.
Salaris

Vanaf 1 januari a.s. worden de salarissen in het vo voor alle medewerkers verhoogd met 4,9 %. Iedere werknemer die op 1 december in dienst is, ontvangt een eenmalige uitkering waarin de loonsverhoging voor de periode oktober-december 2024 verdisconteerd is.
Er zijn, gelijk aan de afspraken in het po, aanpassingen gedaan in het loongebouw die vooral goed uitpakken voor het OOP: een aantal salarisschalen wordt verkort, waardoor je eerder het einde van je schaal bereikt. Een aantal bestaande toelagen wordt geharmoniseerd en per 1 januari 2025 vervangen door een ‘oktober-toelage’. Daarmee nemen we een belangrijk onderscheid tussen ondersteunend en overig personeel weg, en geldt de bindingstoelagen niet langer alleen voor leraren en directeuren.  In de bijlage (zie onderaan dit bericht) bij het onderhandelaarsakkoord worden de wijzigingen in tabellen zichtbaar gemaakt.

Werkdruk

Het heikele punt bij deze onderhandelingen was de werkdruk. Ook daarover zijn nu afspraken gemaakt. Remko Littooij, onderhandelaar namens FvOv (de federatie waar VLS lid van is), is blij dat het gelukt is nog in 2024 een akkoord te bereiken: “Na het vastlopen van het overleg over het belangrijke onderwerp werkdruk hebben we intensieve informele gesprekken gehad waarin we een procesafspraak  hebben kunnen voorbereiden die nu in het akkoord is opgenomen. Daarmee kunnen en moeten we de komende jaren echt stappen zetten op dit thema. We willen graag afspraken maken die voor het hele land gelden. De werkgevers zien dit liever op schoolniveau geregeld. Om uit die patstelling te komen, hebben we afgesproken om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar hoe het werk op scholen verdeeld is en hoe het taakbeleid geregeld is. Dat lost niet meteen alles op, maar het is een goede eerste stap. Zo kunnen we eindelijk inhoudelijk praten over werkdruk en taakbeleid, iets wat eerder voor de VO-raad niet bespreekbaar was.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door VOION en moet duidelijk maken welke oplossingen echt werken. De planning is dat het onderzoek uiterlijk 1 april 2025 klaar is. De resultaten vormen dan de basis voor verdere afspraken en een nieuw raamwerk over zaken als maximale lestaak, klassengrootte en tijd voor ontwikkeling. Uiterlijk in 2028-2029 moeten deze afspraken op alle vo-scholen ingevoerd zijn. “

Dat, en nog meer, is het resultaat van de cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs.

Samengevat

•⁠ ⁠De cao heeft een looptijd van 1 oktober 2024 tot 1 november 2025
•⁠ ⁠Vanaf 1 januari a.s. worden de salarissen in het vo voor alle medewerkers verhoogd met 4,9 %.
•⁠ ⁠Iedere werknemer die op 1 december in dienst is ontvangt een eenmalige uitkering waarin de loonsverhoging voor de periode oktober-december 2024 verdisconteerd is.
•⁠ ⁠Het salarisgebouw voor OOP en een aantal toelagen worden herzien
•⁠ ⁠Er komt een stagevergoeding in de cao, naast de al bestaande LIO-benoeming
•⁠ ⁠De reiskostenvergoeding wordt met twee cent per kilometer verhoogd
•⁠ ⁠We gaan een onderzoek doen naar het taakbeleid in het vo en op basis daarvan voor de zomer een raamwerk opleveren waarmee zowel de regels in de cao of onderwerpen die op schoolniveau het taakbeleid kaderen, worden vastgelegd. Daarmee moet er meer grip komen op werkdruk in het vo komen
•⁠ ⁠Daarnaast wordt nog een procesafspraak over vakbondsmiddelen en technische aanpassingen gemaakt.

Links

Het hele onderhandelaarsakkoord
De salaristabellen
Aanpassingen loongebouw
Oktober-toelage

Misschien vind je dit ook interessant

VLS leden akkoord met nieuwe cao voortgezet onderwijs

Examendating: deze muziekdocenten zoeken jóú om te helpen beoordelen bij examenonderdelen

Cito deed onderzoek naar achtergrond leerlingen die eindexamen muziek doen