Voldoet mijn muzieklokaal aan alle eisen?

Auteur: Allerd van den Bremen | Foto: Inside Options (Ontwerpstudio voor schoolgebouwen)

Als muziekdocent in het voortgezet onderwijs is het van wezenlijk belang dat je in een lokaal kunt werken dat voldoet aan alle eisen. Wat kun je doen om daar achter te komen?

1. Vul de checklist in

Veiligheid is de eerste vereiste. Dat gaat over zaken als ventilatie, geluidsoverlast, maar ook over sociale veiligheid. VLS heeft samen met VOION en VONKC een controlelijst gemaakt. Deze kun je vinden op de website www.veiligekunstvaklokalen.nl.

Op die website staat alle informatie die vanuit de Arbo-wetgeving belangrijk kan zijn voor jouw muzieklokaal. VLS adviseert muziekdocenten in het vo deze controlelijst één keer per jaar in te vullen samen met de verantwoordelijke voor Arbo-zaken binnen de school.

2. Gebruik de VLS-richtlijnen

VLS heeft zelf richtlijnen opgesteld voor een goed muzieklokaal in het vo. Hierin zijn ook zaken opgenomen als de grootte van het lokaal, de aanwezigheid van studio’s en de samenstelling van het instrumentarium.

3. Laat je inspireren door ‘good practices’

In dit artikel uit Kunstzone van Suzan Overmeer en Mariska van der Vaart uit januari 2022, krijg je een goede indruk van twee zeer inspirerende muzieklokalen. Wij zullen de komende tijd op onze website meer voorbeelden plaatsen van goede muzieklokalen.

jimi

Misschien vind je dit ook interessant

Met muziek kun je ze weer AAN zetten

6 toffe films en serie’s voor muziekdocenten!

Wat vinden pabo- en Docent Muziekstudenten van hun samenwerking?